2011. április 12., kedd

Mire jó a helyi pénz cafeteria? Hogy is állunk Magyarországon?

Mire jó a helyi pénz és a cafeteria?

Bár újabban reneszánszukat élik a helyi pénzek a világban, valójában ezen fizetőeszköz bevezetését szolgáló érvek tévedésen alapulnak, a társadalmi jólétet is rontják, fogyasztóvédelmi és prudenciális okokból is inkább károsak - áll a Magyar Nemzeti Bank egy friss tanulmányában, ami a helyi pénzek mellett a az ellenőrizetlen cafeteria-rendszer árnyoldalaira is felhívja a figyelmet.

Helyi pénzek - hogy is állunk Magyarországon?

A jegybanki tanulmányt bevallottan az inspirálta, hogy mostanában sokat hallani a "helyi pénzekről": a soproni kékfrankos, a rábaközi tallér, a pécsi korona, a debreceni fantallér, a veszprémi korona − mind a közelmúltban indult kezdeményezések. Ezek súlya még a cafeteriával együtt is kicsi a nemzetgazdaságon belül, de mégis érdekes kérdés, hogy miért is kellenek egyáltalán ezek az utalványos fizetési módok?

Első fecske. A Soproni Kékfrank .

Bár helyipénz-utalvány kibocsátási tervekről sokat hallani, a gyakorlatban egyedül a soproni Ha-Mi-Összefogunk Európai Szövetkezet által kibocsátott "Kékfrank" fantázianevű utalvány működik. 1 kékfrank utalvány = 1 forint, viszont 2% + áfa jutalékot vonnak le attól az ügyféltől aki ismét forintra szeretné visszaváltani a kékfrankot. Az utalványok ellenértékét a Ha-Mi szövetkezet a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezetnél helyezi el betétként. Az utalvány kibocsátója szövetkezeti formában működik, és az utalványt csak a szövetkezet tagjai vásárolhatják meg és válthatják vissza a betétet kezelő takarékszövetkezetnél.

Amennyiben valaki a takarékszövetkezetnél kékfrankot igényel, első lépésben mindig meggyőződnek az igénylő Ha-Mi tagságáról. új tag esetén a frissített taglistát a Ha-Mi a takarékszövetkezet rendelkezésére bocsátja. Tagfelvételhez a Ha-Mi szabályzata értelmében igazgatósági határozatra van szükség, igazgatósági gyűlésre pedig 2-3 havonta kerül sor. Ez a folyamat erős korlátot állít a kékfrankot igénylők részére, hiszen nem tesz lehetővé "hirtelen elhatározásból" eredő utalványigénylést. Kilépés esetén szintén a Ha-Mi felelőssége értesítést küldeni a takarékszövetkezet részére, illetve ilyenkor a Ha-Mi felelőssége az utalványokat beszedni a kilépő tagtól. A szövetkezeti tagok elsősorban Sopron környékiek, de a honlapja alapján Székesfehérváron, Budapesten, továbbá Ausztriában is vannak elfogadóhelyek. Az elfogadóhelyek egy része 5−15%-os kedvezményt ad a vásárlónak kékfrank használata esetén.

Mire jó a helyi pénz és a cafeteria?
http://www.portfolio.hu/gazdasag/mire_jo_a_helyi_penz_es_a_cafeteria.147817-2.html

1 megjegyzés:

  1. Helyi pénz - magyarországi helyzet
    Szárnyaló helyi gazdaság és jólét helyi pénzzel:
    Egy elég jól kidolgozott ajánlat, önkormányzati szinten: http://www.pmoney.org

    Vállalkozókat és magánszemélyeket célzó kezdeményezés, videógyűjteménnyel, kidolgozás alatt (konferenciát szerveznek): http://www.penzvilag.info

    A Sopronban évek óta működő helyi utalvány rendszer: http://www.kekfrank.hu

    Helyi pénzeket szervező vállalkozást vett a Google 2010-ben

    Az Origóban a Magyar Nemzeti Bank szakértői próbáltak ellenérveket felsorakoztatni a helyi pénzek ellen. Ha mellétennénk hogy a jelenlegi hivatalos fizetőeszközöknek milyen gyengeségei és kockázatai vannak, tisztán látszanak, hogy miért terjednek a helyi pénzek:
    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110411-miert-vezettek- be-a-soproni-kekfrankost-es-miert-johetnek-ujabb

    VálaszTörlés