2011. augusztus 16., kedd

MagNet Magyar Közösségi Bank


Magyarország első közösségi bankja, a MagNet betétekből finanszírozható céljai között jelenleg a biogazdálkodás, a zöld energia, a környezet- és természetvédelem, a munkahelyteremtés, a K+F, az egészségügyi és szociális ellátás, valamint a kultúra és oktatás szerepel. A kínált másik konstrukció keretében a betétes a hitelfelvevő céget határozhatja meg (egyelőre csak egy szerepel a lehetőségek között).
A betétekre 0,5 és a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz 0,25 százalék (ez augusztusban 5 százalék volt) közötti éves hozamot kínál. A betétesen múlik, hogy milyen kamattal és céllal helyezi el a pénzét.
A bank kötelezettséget vállal arra, hogy az átlagos betéti kamatra 3 százalékos marzsot tesz, és azon az áron folyósítja a hitelét. A bank az ügyfélspecifikus kockázat alapján további felárat is felszámolhat. A hitelt felvevő ki van téve annak is, hogy negyedévente módosul a folyósított kölcsön ára: a betétes ugyanis háromhavonta jelentést kap arról, hogy a finanszírozott projekt hogyan halad, és ekkor módosíthatja hozamelvárását is.
A Caja Navarra modelljéhez hasonlóan bevezették a Közösségi Adományozási Programot is: az éves nyereség 10 százalékának erejéig az ügyfelek választják majd ki, hogy a bank kiknek adja a rájuk eső nyereséghányadot.

A 2008-ban kezdődő pénzügyi és gazdasági válság megmutatta, hogy az addig megszokott üzleti megoldások, működési módok mennyire sérülékenyek. Ezzel párhuzamosan a pénzvilág iránti általános bizalom is jócskán megcsappant. Ma már látjuk, egy sor dolog nem úgy folytatódik a világban, ahogy az 2008-ig történt. Bankunk részvényesei és vezetői elgondolkodtak azon, hogy
  • a megváltozott körülmények milyen új értékrend kialakulásához vezetnek?
  • milyen stratégia szolgálná még inkább a biztonságot és a stabilitást?
  • meg lehet-e úgy változtatni a banki működést, hogy a társadalmi felelősségvállalás és az átláthatóság is hangsúlyos szerepet kapjanak?
  • be lehet-e vonni a fontos döntésekbe a Bank ügyfeleit?
  • lehet-e jól hasznosítani a közösségekben rejlő erőket?

2010. év elején elhatároztuk, hogy bankunkból, - amely 15 éves múltra tekint vissza, mint takarékszövetkezet, később, mint HBW Bank, - közösségi bankot formálunk.
A bank tulajdonosai, vezetői és alkalmazottai közösen jutottak arra a következtetésre, hogy elérkezett az ideje a banki működés új alapokra való helyezésének, és együtt alkották meg az új stratégiát. Egy évig tartott, amíg az organikus szervezetfejlesztés alapelveit alkalmazva közösen eljutottunk oda, hogy alapelveinkké tegyük a minél átláthatóbb banki működést, a fenntarthatóság elveire alapozott üzleti döntéshozatalt és felelősségvállalást, valamint kitaláljuk, hogy mi módon tudjuk megadni ügyfeleinknek azt a jogot, hogy beleszólhassanak a bank közösségi tevékenységébe. A stratégiai váltást úgy szeretnénk végigvinni, hogy a hagyományos banki értékeket és célokat is meg tudjuk tartani.

A HBW Express Bank 2010. április 30-tól MagNet Magyar Közösségi Bank néven, változatlan biztos és biztonságos szakmai, pénzügyi és etikai alapokon, változatlan tulajdonosokkal, többségi magyar tulajdonban, elhivatottan folytatja és fejleszti tovább tevékenységét és erősíti jelenlétét a hazai piacon.
Pénzügyi adatok
A közelmúlt változásai a fontosabb pénzügyi mutatók tekintetében:
MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. *

2007 2008 2009
Mérlegfőösszeg 23 851 35 238 53 031
Növekedés +57% +48% +50%
Adózás előtti nyereség 359 430 638
Adózás utáni nyereség 242 293 442
Tőke 1229 3000 3330
Hitelállomány 14 819 22 197 25 733
Betétállomány 19 512 27 830 44 935
100 egység betétre jutó hitel 75,9 79,7 57,3
* adatok millió forintban
A banki ügyfelek szempontjából még ma is az egyik legégetőbb a svájci frank alapú hitelezés kérdése.
A HBW Express hosszú éveken át, egészen 2007-ig nem folyósított svájci frank alapú hiteleket, de 2007-re a CHF hitelek iránti kereslet annyira megnövekedett, hogy addigra már szinte lehetetlen volt a hitelezés svájci frank alapú hitelek nélkül.
A válság évében, a 2009-es év során törekedtünk arra, hogy az ügyfeleink számára kockázatosabb svájci frank alapú hitelállományt, euró vagy forint alapú hitelre váltsuk át, amelynek révén 2009-ben a svájci frank alapú hitelállományt 1,6 milliárd forinttal sikerült csökkenteni.
Az elmúlt egy év során Bankunk már több alkalommal is csökkentette a svájci frank hitelekhez kapcsolódó kezelési ügyfélköltségeket.
2009 év végén a teljes hitelállományhoz képest (25,7 milliárd forint), a svájci frank alapú hitelek aránya mindösszesen 14.11% (3,6 milliárd forint).
További részletek az éves jelentésben »

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése