2011. július 27., szerda

Új kártya- és készpénz helyettesítő fizetőeszköz,a telefonokban.

Bankkártyát, BKV-jegyet is kiválthat az okostelefon.

Az okostelefonokat bankkártya, hűségkártya, kupon, közlekedési- vagy belépőjegy helyett is lehet használni. Az NFC technológián alapuló szolgáltatások gyorsasak, kényelmesek, csak sok cég lomha, lassan állnak át új rendszerre. Felgyorsíthatja az eseményeket, hogy hat piaci szereplő megalakítja a Magyar Mobil Tárca Egyesületet.

A hat piaci szereplő előzetesen megfogalmazott terveiben már 2011-ben elindított kísérleti alkalmazások és 2012-ben induló kereskedelmi szolgáltatások tervei szerepelnek..
A mobiltelefonok az élet újabb és újabb területein használjuk: az internetezés, a könyvolvasás és a térképek használata már mindennapos. Egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon az NFC (Near Field Communication, közeli/érintésen alapuló rádiófrekvenciás kommunikáció) szolgáltatások használatára alkalmas készülékek is – egyre több alkalmazás is készült a kereskedelmi szolgáltatásokra.

Az NFC egy maximum néhány centiméter távolságra tervezett, vezeték nélküli kapcsolódási technológia, amely lehetővé teszi, hogy két vagy akár több eszköz is biztonságos csatornán és érintés nélkül egymással kommunikáljon, adatokat cseréljen ki egymással.
Minden  olyan kártya- és készpénz helyettesítő fizetőeszköz, amelyet jelenleg a tárcánkban tartunk, az a közeljövőben „átköltözhet” a telefonokba. Ezen szolgáltatásoknak csak egyik pillére az érintés nélküli bankkártyák (pl. PayPass) mobiltelefonon történő használata, ugyanilyen fontos a hűségkártyák, kuponok, közlekedési- és belépőjegyek elektronikus formában való megjelenése is.

A szolgáltatás elterjedése szempontjából kiemelten fontos, hogy minél több helyen lehessen azt használni, függetlenül attól, hogy melyik operátor telefonját használja az ügyfél. Az ehhez szükséges rendszer felépítése együttműködést igényel az összes szereplőtől.
A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone három piacvezető szolgáltatóval – MasterCard, OTP Bank és SuperShop – karöltve megalakítja a Magyar Mobil Tárca Egyesületet - áll közleményükben. Az Egyesület célja, hogy a mobil NFC alapú szolgáltatásokhoz kialakítsa és ajánlás szinten megfogalmazza a szükséges technológiai sztenderdeket, ajánlásokat tegyen a sikeres szolgáltatás bevezetésekhez, biztosítsa a szolgáltatáshoz való szabad csatlakozást a partnerek részére, valamint elvégezze a szükséges edukációt a mobil NFC alapú szolgáltatások bevezetéséhez kapcsolódóan.


forás: HVG .hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése