2011. augusztus 17., szerda

Itt a székely bankó

SIC néven pénzhelyettesítő utalványok
bevezetésén törik a fejüket néhányan Hargita megyében.
Előtte viszont létrehoznának egy olyan pénzintézetet,
amelyben a majdani tagok elhelyezhetik megtakarított pénzüket.

A rendszer első hallásra furcsának tűnik, ám Svájcban 1934 óta működik, Magyarországon pedig néhány esztendeje vezették be az első úgynevezett helyi pénzt.
„Egy olyan közösségi pénzintézetet akarunk létrehozni, ahol a pénzünk és megtakarított anyagi, valamint szellemi javaink is biztonságban vannak, és gyarapodnak” – mondta érdeklődésünkre Éltes Zoltán Imre ötletgazda. A bank alaptőkéjét legkevesebb százötven alapító tag személyenkénti száz eurójából biztosítanák.

Az önálló pénznem Székelyföld népszerűsítésére is kiváló
A majdani Siculorum-Bes Bank nevű pénzintézet lényege – vontuk le a száraz következtetést Éltes mondataiból –, hogy az abba belépő vállalkozók és magánszemélyek egymás közti üzletkötésekben és elszámolásokban a pénzhelyettesítő utalványokat, az ún. Sic pénzeket használhatnák mint csereeszközt.










„Mivel egyre kevesebb a pénz, a SIC pénz lehetőséget adna a tagok közötti cserekereskedelemre, ugyanakkor a papíralapú pénz Székelyföld egyfajta jelképévé is válhatna, mivel azon a térség hírességeinek portréi lennének láthatók. Az egysicest például Bethlen Gábor erdélyi fejedelem arcképe díszítené.”
A tusnádi Éltes Zoltán Imre, a Siculorum-Bes alapító bizottságának tagja azt is elárulta, hogy a bankalapítók szeptember végén találkoznak (a tervek szerint Tusnádfürdőn), ahol „leszögezik és véglegesítik a bank működéséhez szükséges legfontosabb lépéseket”. „Már zajlanak az előkészületek: a napokban küldjük szét a mintegy háromezer meghívót, amelyben a helyi cégvezetőknek, állami és magánintézmények vezetőinek, illetve magánszemélyeknek mutatjuk be a pénzintézet működését” – magyarázta az ötletgazda.
Egyébként nem ez az első ilyen kezdeményezés: az utóbbi időszakban több székelyföldi politikus és magánszemély is jelezte, lát fantáziát egy székelyföldi, a hivatalos fizetőeszköz (lej) mellett használható pénznem létrehozásában.

Ebbe a zárt társaságba legkevesebb száz euró (27 ezer forint) befizetésével lehet majd belépni, és a tagok egymás között az üzletkötésekben és vásárláskor is a pénzhelyettesítő utalványokat, az úgynevezett sic pénzeket használnák.
A tervezett  Siculorum-Bes pénzintézetnek 17 alapító tagja van, akik szombaton, augusztus 27-én tartanak egyeztető ülést a tennivalókról. A hivatalos alakuló ülésre szeptember végén kerül majd sor, addigra remélik, hogy legkevesebb százötvenen csatlakoznak a kezdeményezéshez.


Működő példák: kékfrank, WIR Bank
Utánanéztünk az interneten, hogy pénzhelyettesítő utalványokra milyen meglévő példák vannak. Magyarországon már éve óta használják a soproni kékfrankot: ez egy olyan utalvány, más néven pénzhelyettesítő, amely biztosítja a gazdasági kapcsolatban levő szövetkezeti tagok között a hivatalos fizetőeszköz (forint) nélküli elszámolásokat. A különböző címleteken Sopron és környékének nagyjai, többek között Liszt Ferenc szerepel.


A Wikipédia szabad enciklopédia szerint a svájci WIR helyi számlapénz rendszer az egyik legrégebbi a világon, ami hetven éve működik: a WIR Bank és a hozzá kapcsolódó helyi fizetőeszköz, a WIR eredetileg tizenhat taggal indult az 1929-es világválság után. A rendszer a vásárlóerő megteremtését teszi lehetővé saját kibocsátású pénzhelyettesítővel, amit egy 60 ezer résztvevőből álló nemzeti üzleti kör biztosít. A WIR hitelt csak a gazdasági körhöz csatlakozott vállalkozások vehetik fel. A hiteltörlesztéshez szükséges WIR összeg a hitelt felvevő vállalkozás számára úgy teremthető elő, hogy WIR-t fogad el az ügyfeleitől, húzóerőt teremtve a gazdasági kör szereplői számára.
(Székelyhon nyomán Szent Korona Rádió) http://szentkoronaradio.com/szentkoronaradio


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése