2013. június 22., szombat

Mi az a Kickstarter ?

Mi az a Kickstarter?
2012. május 25. 22:42, péntek
A játékvilágban már jó ideje hallani egy bizonyos Kickstarter kifejezést, melyet először Ron Gilbert és Tim Schafer nevével kapcsolatban említettünk meg.

A Kickstarter nem más, mint egy lehetőség, melyben bizonyos független és pénz nélküli fejlesztők (zenészek, művészek stb.) lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a terveiket és ezekhez adományokat gyűjtsenek. A felajánlásokat azonban a játékosok tehetik meg, akik így már a kezdet kezdetén hozzájárulnak a projekthez.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is érdemes két alkalommal is fizetni egy programért és talán az is, hogy ki áldozna pénzt egy ilyen tervre. Nos, a Kickstarter honlapján látható adatok szerint rengetegen. Az oldal és maga a felajánlás/támogatás lehetősége 2009. áprilisa létezik ilyen formában és eddig 200 millió dollár gyűlt össze 1,8 millió ember felajánlásából és ez 20 ezer sikeres projektet eredményezett.

A Kickstarter azonban pár kikötéssel, feltétellel is jár. Először is adott időn belül kell elérni a projektet meghirdető személynek/csapatnak a kitűzött összeget. Lássuk egy példán keresztül, mit is jelent mindez. Adott a hírekben már korábban is szereplő Tex Murphy játék, mely a Project Fedora nevet viseli. A fejlesztők által kitűzött cél 450 ezer dollár, melynek teljesítésére még 22 napjuk van. Jelen pillanatban 271,709 dollárnál járnak. Ha nem érik el, akkor mindenki visszakapja a pénzét. Ha elérik, akkor viszont valami extrával kell jutalmazni az adományozókat.
Ez az adomány mértékétől függően lehet egy exkluzív Háttérkép csomag (minimum 5 dollár) vagy akár egy igen komoly ajándék is (150 dollárnál már megkapjuk az eddig megjelent összes Tex Murphy játékot, az Under the Killing Moon és a The Pandora Directive novellákat és még rengeteg más dolgot).

Számos alkotás már sikerrel járt. Így Tim Schafer legújabb kalandjátéka, a Shadowrun Returns, az új Leisure Suit Larry alkotás és a Dungeon Keeper-Myth egyvelegnek kikiáltott Nekro is. De itt lehet elősegíteni a Carmageddon Reincarnation valamint a Space Quest fejlesztői legújabbalkotásának előremenetelét is.

De természetesen nem minden projekt sikeres. Így valószínű nem valósul meg a Battle Chessremake vagy a George Romero in Zombie Squash Game sem. Mindenesetre akinek van pár felesleges forintja és szeretné kedvencét támogatni, az megteheti.



1 megjegyzés: