2013. március 8., péntek

Így szervezz bevásárló-közösséget!


Szaporodnak a bevásárló-közösségek, ami azt sejteti, hogy egyre nagyobb az igény a megbízható eredetű és minőségű termékekre. Megkerestük néhányukat, mondják el, hogyan érdemes belevágni. Íme néhány jótanács kezdőknek és haladóknak.

A bevásárló-közösség lényege, hogy a vásárlók közvetlen kapcsolatban vannak a helyi gazdákkal, és hétről-hétre vagy ahogy az adott terméknek szezonja van, tőlük rendelik az árut a közösség tagjainak. Az ezzel kapcsolatos szervezés – rendelés, szétosztás – is közösségi feladat, valamilyen szinten a közösség legtöbb tagja kiveszi a részét benne.
„Zavart minket, hogy a helyi gazdák tönkremennek, a boltok becsuknak, miközben a „globál” áruházban csak egyre rosszabb minőségű, agyoncsomagolt, zavaros eredetű élelmiszert lehet kapni” – írta Vassányi István, az egyik első honi bevásárló közösség, a Csiperke köralapító tagja néhány évvel ezelőtt egy cikkben a miértről.
A Csiperke kör 8 éve működik. István szerint a sikerre nincs recept, a lényeg, hogy a szabályokat minden csapat a saját igényei és lehetőségei mentén alakítsa.
A fenti igény nemcsak bennük fogalmazódott meg, azóta egyre szaporodnak a hasonló rendszerben működő kezdeményezések.
Erre figyelj, ha bevásárló-közösséget szervezel:
  • A közösség minden tagja vegyen részt a munkában, mindenki a maga kvalitásainak megfelelő feladatot kapjon.
  • Törekedni kell arra, hogy a termelők is megértsék, a heti rendelések teljesítése, az időnként felmerülő minőségi kifogások kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a vásárlók részéről töretlen maradjon a bizalom.
  • Figyelni kell rá, hogy olyan helyen legyen az átvételi pont, ahol egyébként is van forgalom, így nem okoz gondot, ha egy-egy délután sok ember fordul meg az adott helyszínen. Ezzel elkerülhető a konfliktus a szomszédokkal.
  • Nézzétek meg, hogyan működnek mások, kérjetek tanácsot tőlük, de a szabályokat a saját igényeitek szerint alakítsátok!
  • További tudnivalók a közvetlenül a termelőtől történő vásárlásról a TVE Közvetlenülc. kiadványában.


Néhány, már működő bevásárló-közösség elérhetősége
Szatyor Egyesület
Budapest
zoldszatyor@gmail.com
Fúzió Egyesület
Székesfehérvár
fuzio@kingsziti.hu
Kecskeméti Szatyor Egyesület
Kecskemét
kecskemetiszatyor@mail.com
Kiskunfélegyházi Szatyor Klub
Kiskunfélegyháza
Kiss.kalman.tibor@gmail.com
Natúr Kosár
Érd
naturkosar@gmail.com
Kiskosár Vásárló KözösségEsztergomkiskosaresztergom@gmail.com



1 megjegyzés:

  1. Sziasztok.
    Vidéki példa , tejet szoktam venni .
    Utólag fizetek ez a szokás, 170 forint literje és házhoz szállítják 3 szór egy héten 1.5 liter . Csak kirakok a kapuba egy üres ásványvizes üveget . Tojást is tudom melyik szomszédtól tudok venni .
    Persze ez még mesze van a termék kosártól .

    VálaszTörlés