2011. november 11., péntek

Olcsó felújítás / Kérdések és Válaszok

- Van értelme a radiátor mögé hőtükröt helyezni?

Kérdés
Érdeklődnék, hogy mi az Ön szakvéleménye a radiátorok mögé elhelyezhető hőtükrökről? Nem egy nagy kiadás, de eléggé megoszlanak a vélemények a hatásáról. 

Válasz
Mivel az ilyen hőtükröknek a költsége elenyésző, ezért érdemes ezt megtenni.
A hőtükröket gyakran olyan helyekre is ajánlják, amelyek esetében nem tud működni.
Ilyen például a padlófűtésekhez javasolt hőtükör. Ebben az esetben légrés, az infravörös sugárzás számára átjárható közeg hiányában nem jön létre a sugárzás, az egyes rétegek érintkeznek egymással, így csak hővezetés jön létre. A radiátorok mögött viszont jelen van a levegő a radiátor és a fal között, ezért mindenképpen érdemes elhelyezni a hőtükröt.

- Hálószobánk fala közös a szomszéd konyhájával. Hogyan tudnánk hangszigetelni?

Kérdés
Amerikai konyhás lakásban lakunk, ahol a mi hálószobánk fala közös a szomszéd konyhájával. Sajnos minden zaj áthallatszik. Az épület 2006-ban épült. Azt szeretném megkérdezni, hogy létezik-e valamilyen hangszigetelési megoldás a problémára?

Válasz
A legjobb megoldás az, ha kétrétegű falszerkezetet készítünk, ahol az egyik réteg a meglevő fal, a másik egy gipszkarton (esetleg két rétegben), és közötte 2×5 cm vastag üveggyapot, 1-2 cm légréssel. A két üveggyapot eltérő testsűrűségű legyen, mert így különböző magasságú hangokat csillapít. Érdemes akusztikai munkákban járatos kivitelezőt keresni, ilyet az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (www.emsz.hu) tud ajánlani.

- Nagyon párás a lakásunk, az ablakokon reggelre folyik a víz. Mi lehet az oka?

Kérdés
Házunk 4 éve épült téglából. A hőszigetelést 6 cm-es nickecellel végeztük (homlokzati- és födém). Fa nyílászáróink korszerűek, nem gázzal töltött üvegekkel. Reggelre az ablakokon folyik a víz, a párkányokon tócsákban áll. A probléma a hidegebb idővel egyre romlik. Ködös időben súlyosabb, napos időben jobb a helyzet. Szeles időben nincs probléma. A hőmérséklet nappal: 23 °C, éjszaka, 21,5 °C. Szellőztetés után jobb a helyzet, de a pára újraképződik. Mi lehet az oka?
Válasz
A korszerű ablakok olyan mértékű légzárást produkálnak, ami sem a levegőt, sem a párát nem engedik ki. A rendszeres szellőztetés nem csak a pára, hanem az elhasznált levegő cseréje miatt is szükséges. Ez éjszaka nyilván nem megvalósítható, ezért automatikus megoldást érdemes keresni. Az ablakok tokszerkezetébe építhető légbevezetők, melyek a páratartalomra nyitnak, jó, és költségkímélő megoldás, de a teljes légtechnika kiépítés még hatékonyabb tud lenni.
Természetesen, lehet hogy az ablakok elkészítése/beépítése nem volt megfelelő, és nagyon alacsony a nyílászáró belső felületi hőmérséklete. Ebben az esetben az ablak kijavítása/cseréje lehet a jó megoldás.
A kérdés már csak az, hogy melyik esettel állunk szembe. Egy felületi hőmérő és egy páratartalom mérő el tudja dönteni a kérdést. Ha az ablakok hőmérséklete 13-15 fok körül van, az nem megfelelő szerkezetre utal. Ha viszont a lakásban 80-85% a relatív nedvességtartalom, úgy a szellőztetés tud segíteni a gondon.

- OSB-lapot alkalmaztam a födém szigetelésénél. Jó megoldás ez?

Kérdés
Könnyűszerkezetes házat építettünk 2 éve. A plafon fölött (gipszkarton 12,5 mm) 15 cm-es gyapot van lerakva. Én ezt keveslem, ezért a nyáron a padlásra 5 cm-es nikecell lapot, rá pedig 8 mm-es OSB lapot raktam. Jól döntöttem?

Válasz
Az OSB lapot nem tartom szerencsésnek, mivel a páraellenállása viszonylag nagy. Ha a hőszigetelés alatt a meleg oldalon teljesen ép és hibátlan a párazáró fólia, úgy nem lesz belőle probléma. Ellenkező esetben az OSB lap belső felületén le tud csapóni a nedvesség. Ez ellen úgy tud védekezni, hogy az OSB lapokat hézagosan rakja, illetve perforálja.

- Könnyűszerkezetes tűzfalat építettünk a tervben szereplő téglafal helyett.
  Kérhetünk tervmódosítást?
Kérdés
Családi házunkat felújítottuk: betonkoszorú, új tető. A tűzfalat könnyűszerkezetes megoldással oldottuk meg, de az eredeti építési engedélyben tégla szerepelt. Milyen lehetőség van arra, hogy ezt ne kelljen lebontanunk, kérhetünk-e tervmódosítást? 


Válasz
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat 5. számú melléklete írja elő, hogy az adott épületnek milyen tűzvédelmi előírásnak kell megfelelni. Ez meghatározza a tűzállóságot, és a statikai megfelelőséget is. Ezt az építész, de inkább egy tűzvédelmi szakértő, vagy a helyi tűzoltó tudja egy táblázat alapján megmondani.
Amennyiben ez a fal valóban tűzfal funkciót lát el, akkor nem igazából látok lehetőséget könnyűszerkezetes megoldásra. Ez azért van, mert ismereteim szerint még egyik cég sem minősíttetett ilyen előírásnak megfelelő falszerkezetet. Elsősorban azért, mert téglából sokkal olcsóbban megoldható a feladat, mint könnyűszerkezetből. Tehát minden valószínűség szerint az eredeti terv szerint kell megvalósítani az épületet.


- A szomszéd az én telkemről akarta bontani a kertembe omló házát.  
  Ezt nem engedtem. Mit tehetek, hogy lebontsa?

Kérdés
Telekhatáron lévő, kertemre veszélyesen omló vályogháza lebontására kértem a szomszédot. Az én udvaromból (ami be van vetve, és most ültettem gyümölcsfákat is) markolóval tudná bontani, de nem engedélyeztem neki a bejutást, ezért közölte, hogy őt nem zavarja, és innentől kezdve nem érdekli a házomlás. Mondtam, hogy a saját kertjén keresztül hordja ki a törmeléket és kézileg bontson, erre felháborodott, hogy mit képzelek én, és faképnél hagyott. Mit tehetek? 

Válasz
Amennyiben az Ön telkéről bontana, úgy az összes kárának a megtérítését követelhetné tőle. Ezt tehát érdemes megosztani vele, talán felméri, hogy “jobban jár”, ha a saját ingatlanáról bont.

- Nem tudtuk 4 év alatt felépíteni házunkat.
  Elbúktuk az illetékkedvezményt és még bírságot is kiszabtak. Jogos ez?

Kérdés
2007-ben vásárolt építési telkünkön csak elkezdtük az építkezést, de nem tudtunk eljutni a használatbavételig. A NAV-tól máris jött egy felszólítás az illeték utólagos befizetésére. Ez rendben is lenne, de arra is felszólítottak, hogy késedelmi kamat címén még fizessünk közel 600 ezer forintot. Ez lehetséges? Elég nagy veszteség, hogy az illetékkezdvezményt nem tudtuk igénybe venni, még büntetést is kell fizetni? 


Válasz
Sajnos a jogszabály egyértelműen rögzíti: amennyiben a vállalt négy éves időtartamot nem tudják tartani, azaz nem teljesítik a korábban vállalt beépítési kötelezettséget, úgy a felfüggesztett illeték mellett a késedelmi pótlékokat is meg kell fizetni.

Forrás: http://ingatlanmagazin.com/szakertok/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése