2011. július 6., szerda

Két új lakástakarék-pénztár a hazai piacon, Lakááskassza Kalkulátor .

Két új lakástakarék-pénztár a hazai piacon

E-mail Nyomtatás A hazánkban működő két hazai lakás-takarékpénztár - a Fundamenta Lakáskassza, illetve az OTP Bank leánycége - mellett nemsokára két újabb is feltűnhet.
A Világgazdaság információi szerint önálló pénztár létrehozásán dolgozik az Erste Bank, a CIG Pannónia Biztosító elnöke, Horváth Béla pedig új társaság alapítását tervezi. A CIG Pannónia Biztosító tulajdonosi köre még nem ismert, ám a lap úgy tudja, hogy a céggel stratégiai partner Brokernet csoport pénzügyi tanácsadói fogják majd értékesíteni a cég termékeit.
Az új szereplők belépését talán még elbírja a piac, ugyanis a magyar lakosságnak eddig 12 százaléka rendelkezik lakás-takarékpénztári szerződéssel. Németországban és Ausztriában ez az arány 40 százalék körüli, Csehországban pedig több mint 50 százalék.
A közeljövőben jóval nagyobb szerep juthat a pénztáraknak a hazai lakásfinanszírozásban – írja a Világgazdaság. Ez jelentős részben azzal magyarázható, hogy 2011-től több, az ügyfelek és a piaci szereplők szempontjából is kedvező jogszabályi változáslépett életbe. Mostantól ugyanis a hazai szolgáltatók a szabad pénzeszközeik 75 százalékát helyezhetik ki azonnali hitelként, így jelentősen nőhet azoknak a száma, akik hitelből vesznek lakást. A másik fontos változás, hogy a lehetséges leghosszabb megtakarítási idő nyolcról tíz évre nőtt, az igényelhető állami támogatás maximális összege pedig 720 ezer forintra.
További változás, hogy az ügyfél közeli hozzátartozói - így például a szülők és a gyermekek - lakás-takarékpénztári megtakarításait egymás között a korábbinál szabadabban lehet majd felhasználni.


Miért érdemes lakáskasszával kombinált hitelt igényelnie? Azért, mert így egyrészt élvezheti az állami támogatás előnyeit, másrészt akár milliós nagyságrendű összeget is megtakaríthat!
A lakáskasszával kombinált hiteleket azoknak a lakáshiteleseknek érdemes igényelni, akik kölcsönüket állami támogatással kívánják igénybe venni. Előnye, hogy évente akár 72 ezer forintos állami támogatást is kaphatnak, a befizetett törlesztő részlet 30%-át (maximum 72 ezer forintot) ugyanis az állam támogatásként nyújtja.
A lakáskasszával kombinált hitelt a 18. életévüket betöltött magyar állampolgárok alanyi jogon igényelhetik, családi állapotra vonatkozó megkötés nélkül. Az állam által biztosított támogatásnak köszönhetően a lakáshitel futamideje alatt befizetett törlesztés összege lényegesen alacsonyabb, mint a normál lakáscélú jelzáloghitelek esetében.
A lakáskasszával kombinált hitel lényege, hogy a megtakarítási időszak alatt Önnek csak kamatot és kezelési költséget kell törlesztenie a pénzintézet felé, a tőke pedig a lakáskasszába fizetendő. Az egyes megtakarítási évek végén nemcsak az állami támogatás kerül jóváírásra, hanem betéti kamat is jár. Így Ön egy kockázatmentes befektetési lehetőséget ötvözhet egy kedvező lakáshitellel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése