2011. június 24., péntek

A Helyi Cserekereskedelmi Rendszer. LETSystem

LETSystem

A Helyi Cserekereskedelmi Rendszer

A  LETSystem, [Local  Exchange Trade System (magyarul Helyi  Cserekereskedelmi Rendszer)] önszabályozó gazdasági  hálózat, amely lehetővé teszi a tagjai számára, hogy saját pénzt bocsássanak ki  és tartsanak fenn egy lehatárolt rendszerben. A  LETSystem tulajdonképpen olyasmi, mint egy bank, és a  LETSystem tagjának lenni annyi, mint  (még egy) bankszámlával rendelkezni. A tagok számláit zöld pénzben vezetik, amelynek egységei megfelelnek a rendes pénznek,  de ezt a pénzt sohasem kell betenni és kivenni sem lehet. Minden számla nulláról indul és a tagok a zöld pénzt csak más tagokkal való cseréikben használhatják. A rendszer így mindig tökéletesen egyensúlyban van:  a tagok tartozásai és követelései pontosan kiegyenlítik egymást. Ilymoddon egy helyi pénzrendszer jön létre, amelynek hatékonyságát a következő megegyezések biztosítják:

1)    Az eladás vagy a vétel mindig önkéntes.
2)    Bármely számlatulajdonos ismerheti bármelyik másik egyenlegét  és forgalmát.
3)    Nincs kamat.
4)    Az adminisztratív költségek fedezése belsô pénzben történik és a számlákról kerül levonásra kezelési költség címén.

Alapvető jellemzők

1)    A  LETSystem nonprofit szervezetként működik, Jogokkal és megbízással ruházza fel a MEGBÍZOTT-at , aki a tagok mint megbízók   nevében jár el. Egyik szolgáltatásaként lehetővé teszi a tagoknak a     kereskedést szolgáló információcserét  és a tagok kívánságára       beszámolókat közöl a kereskedelmi ügyletekről.            
2)    A központ könyvelési rendszert tart fenn. Az elszámolás kvázi-pénzben          történik, amelynek egysége a törvényes fizetési eszközre utal.
3)    Minden számla nulláról indul, nem kell pénzt betenni vagy    kibocsájtani.
4)    A központ csak a számlatulajdonos megbízásából eszközölhet átutalást a          számlatulajdonos számlájáról egy másik számlára.
5)    Az eladás vagy a vétel míndíg önkéntes.
6)    Bármely számlatulajdonos ismerheti bármelyik másik egyenlegét és forgalmát.
7)    Nincs kamat.
8)    Az adminisztratív költségek fedezése belső pénzben történik és a számlákról kerül levonásra kezelési költség címén
9)    Az adózási felelősség a csereügyletben érintett számlatulajdonost terheli; a LETSystem nem tartozik jelenteni az         adóhatóságoknak és nem szed adót a nevükben.
Helyi pénz volt Ausztráliában
A közösségi pénzeket, általában kamatmentesen lehet kölcsönbe kérni az azt kibocsájtó szervezettől. Ezt a kamatmentes hitelt aztán saját termékünkkel, szolgáltatásunkkal, munkánkkal vagy természetesen pénzzel fizetünk vissza, ám ha nincs pénzünk ezt a kölcsönt törleszteni, akkor le is dolgozhatjuk. A saját termékünkért, szolgáltatásunkért kapott közösségi pénzhelyettesítőkért cserébe viszont a közösségen belül bármire elkölthetjük, amivel másoknak is munkát biztosítunk a körön belül.


Én, a bankár...

2011. 06. 23.
Munkanélküliség ellen - helyi pénz 

Küzdjünk helyi pénzzel a munkanélküliség ellen.
                  A túltermelési válság, - amiben most éppen benne csücsülünk, - azt jelenti, hogy több árú van felhalmozva, mint amennyire a fizető képes keresletnek szüksége van.  Amíg a többlet el nem fogy, nincs értelme  termelni, ezért a munkahelyek elbocsátják a dolgozók egy részét.
                 Így lesz  egy normális emberből munkanélküli. Az elbocsátott dolgozó  pár hónapig minimális segélyt kap az államtól, utána pedig már azt sem.  Se munka, se pénz.
                 Pedig ő szeretne továbbra is elfogadható szinten élni, a szükségleteit szeretné kielégíteni és ezért dolgozni is hajlandó. Sok ilyen ember van, hiszen Magyarországon 10 százalék körüli a munkanélküliség.
                 Aztán egyszer csak elkezdődik egy  folyamat : az állás nélküli lakatos megszereli az állás nélküli szabó ajtózárját, viszonzásul a szabó meg varja a lakatos elszakadt nadrágját.
                 De ennél azért sokkal bonyolultab az élet.  Például a lakatosnak nem nadrágvarrásra van szüksége, hanem  a haját kellene lenyírni. viszont a fodrásznak  akkor éppen nincs szüksége a lakatos munkájára.  Ezért  a lakatos  ad neki egy igazolást az elvégzett  hajnyírásról. Illetve  nem is a hajnyírásról, hanem arról, hogy bizonyos mennyiségű munkát  elvégzett . A fodrász ezt az igazolást később visszaviheti a lakatosnak, aki így megszereli a fodrász ajtózárját. De ezt az igazolást nem csak az ajtózár szereléshez  használhatja fel, hanem mindenkinél, aki belép az áruk és szolgáltatások ilyenféle cseréjének rendszerébe. Az igazolásból alakul ki a helyi pénz.
                   A helyi pénz legnagyobb előnye az, hogy visszavezeti az életbe az állástalan, és ezért a forinthoz nem jutó embereket is. Minél nagyobb a helyi pénzt elfogadó hálózat, annál működő képesebb a rendszer.
                  A helyi pénz nem kamatköteles hitel formájában kerül forgalomba, ezért a bankok nem tudnak folyamatosan hasznot húzni  belőle.
                   Az MNB elnöke korábban már nyilatkozott a helyi pénzről.  Nem támogatta a rendszer elterjedését. Ez persze érthető, hiszen  ahogy írtam, a helyi pénzt alkalmazó rendszerek munkájából nem tudnak a bankok hasznot húzni.
                  Emberek, hozzatok létre helyi pénzzel működő rendszereket! (Most a bankok ellen beszéltem.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése