2011. május 20., péntek

Veszprém balatoni koronával fizetne, az MNB kételkedik

Veszprém saját pénz bevezetését tervezi. A balatoni korona a készpénzt helyettesíthetné regionális szinten. Azt mondják, használata semmilyen komoly kockázattal nem jár, a bevezető önkormányzatnak azonban pár éven belül hasznot ígér. A jegybanknak erről kicsit más a véleménye.

 Porga Gyula, Veszprém polgármestere a közrádióban azt mondta, az önkormányzat a helyben elkölthető pénzhelyettesítő eszközök forgalomba hozatalától a helyi vállalkozások gyarapodását várja, és természetesen arra is számít, hogy az önkormányzat készpénzhez jut majd. A kezdeményezéshez Balatonfüred, Balatonalmádi és Várpalota önkormányzata is csatlakozott, a négy önkormányzat 2012. január 1-jétől tervezi bevezetni a saját pénzt, de a szerkezet lehetővé teszi új további települések csatlakozását is.

Az önkormányzati fenntartásában működő intézmények, színházak, kulturális intézmények automatikusan elfogadóhelyek lesznek, de az együttműködésnek fontos szereplője lehet a megyei kereskedelmi és iparkamara is. Porga arra számít, hogy sok helyi vállalkozó regisztrálja magát elfogadóhelyként, és vizsgálják annak lehetőségét is, hogy, hogy ezek a helyi vállalkozások az iparűzési adót helyi fizetőeszközben, tehát a balatoni koronával fizethessék a csatlakozott önkormányzatoknál. A balatoni korona egyébként klasszikusan pénzszerű utalvány lesz, ugyanúgy néz majd ki, mint egy forgalomban lévő bankjegy, sőt, lehet, hogy a tervezője is az lesz, aki a jelenleg használatos forintot megálmodta-tudatta a Kossuth rádió.

Porga Gyula
 – A helyi pénz fő funkciója, hogy egy adott térségben forrást biztosítson a helyi forgalom számára. Akkor sikeres, ha kellő vállalkozás és település csatlakozik a kezdeményezéshez. Minden helyi pénznek forintalapú fedezete van a bankban, így bármikor visszaváltható. Jóval nagyobb forgási sebessége van, mint a forintnak. Cél, hogy az adott térségben a helyi vállalkozások nagyobb haszonhoz jussanak – mondta Leitold László a Kinizsi Bank vezérigazgató-helyettese.
Leitold László hozzátette, hogy a Kinizsi Bank örömmel áll a kezdeményezés mellé, hiszen a helyi bank a forgalomba hozatalnál és a visszaváltásnál elérhetőbb.

A kezdeményezéshez a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott, erről Markovszky György elnök tartott tájékoztatást. Elmondta, közös érdekük az önkormányzatoknak és a vállalkozóknak, akik ebben a térségben szeretnének megélni. Identitáserősítő szerepe is van a balatoni korona bevezetésének, mivel a szereplők összetartozni kívánnak, ezáltal a helyi piac erősödhet, mondta.

Balatonfüreden már régóta megfogalmazódott a helyi pénz bevezetésének gondolata, azonban egyedül még nem tudta bevezetni a város. Dr. Tárnoki Richárd, Balatonfüred jegyzője hangsúlyozta, hogy örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez. Pál Károly, Várpalota Város Polgármesteri Hivatalának városmenedzsere elmondta, hogy a turizmus erősödését látja ebben a kezdeményezésben, így ők is örömmel csatlakoztak a helyi pénz bevezetéséhez.

A balatoni koronát várhatóan 2012. januárig vezetik be az önkormányzatok.
 ..................................................................................................................
Az MNB kételkedik, egy nemrégiben megjelent tanulmányában kritikát is megfogalmaz a helyi pénzekkel kapcsolatban.

Az utalványnak számító helyi pénzek elterjedése marginális, és a nemzetközi tapasztalatok alapján nem is várható szélesebb körű elterjedésük, ezért nem jelentenek konkurenciát a forint­nak – közölte a Magyar Nemzeti Bank sajtóosztálya. A jegybank ugyanakkor kezdeményezni fogja, hogy valamennyi utalványra – beleértve a helyi pénzeket és a mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendű meleggétel-utalványt is – egy­értelmű jogszabályok vonatkozzanak.

Jelenleg az utalványokra nem vonat­koz­nak az ügyfél- és fogyasz­tóvédelmi szabályok, az utalványok kibocsátására, kezelésére sincs előírás. Így nincs garancia arra sem, hogy az ügyfelek ne szenvedjenek kárt. Ráadásul gazdasági jelentősége miatt ez a kockázat jóval nagyobb a cafetéria-utalványok esetében, mint a helyi pénzt.
             http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirek/gazdasagi-hirek/2204-balatoni-korona

A Helyi pénz nem csodaszer, viszont közösség erősítő .
Mérsékli a pénz elszivárgását .
VIDÉKRŐL A FŐVÁROSBA ,
keletről nyugatra , délről északra . 


1 megjegyzés:

  1. Kedves Blogger!

    Nem értem, miből származna nyereség a balatoni korona kibocsátásánál. Mivel Zrt. formában szeretnék működtetni, feltételezem, hogy a nyereséges működés is a céljuk. A HA-MI, amely a kékfrank kibocsátása mögött áll, egy veszteséges alapítvány. Az oldalukon közzétett dokumentumuk szerint a 2010-es év mérleg szerinti eredménye negatív.

    Ha tényleg sikerül az előre tervezett 50 millió forint alaptőkével elindulniuk, akkor pénzforgalmi szolgáltató intézményként lenne célszerű működniük ( meg van hozzá a jogszabályi követelmény által előírt 37,5 millió forint), mert elektronikusan is bevezethetnék a balatoni koronát. Ez jelentősen megnövelné a csatlakozni kívánó elfogadóhelyek számát, mert gyorsan és egyszerűen kezelhető fizetőeszközzé válna. De még ekkor is nyitva marad két kérdés. Pénzforgalmi szolgáltató intézmény létrehozásához PSZÁF-engedély kell, de csak az MNB előzetes állásfoglalását követően. Erre még nincsen jogi precedens. Mi garantálja az MNB pozitív hozzáállását az eddigi kritikája tükrében? Másrészt mi garantálja a Zrt. nyereségességét? Az eladási jutalék valószínűleg önmagában még nem. Hitel kihelyezés? Összhangban van-e ez a kezdeményezés eredeti céljával? Ha ezekre nem tudnak válaszolni, nem találnak befektetőket...

    VálaszTörlés