2011. május 9., hétfő

Érmék befektetési célra.

 Érmék befektetési célra

Ha Ön is tart a papírpénz és más befektetési formák esetleges elértéktelenedésétől, és pénzének egy részét hosszú távon biztonságban akarja tudni, a gyűjtői szempontokat meghaladóan is érdemes nemesfém érméket vásárolnia.

Alább bemutatjuk ajánlatunkat, és az e befektetési forma mellett (és ellen) szóló érveinket .



A nemesfémek tartása ősidők óta az értékmegőrzés legbiztosabb módja.

Nagyszüleinktől hallhatjuk a világválság, vagy a háború utáni hiperinfláció rémtörténeteit, amikor kiderült, hogy a papírpénz mögött nem áll érték. Az aranyláncokból levágott szemekért, ezüstpénzekért, vagy más nemesfém tárgyakért lehetett élelemhez, szolgáltatásokhoz jutni.

A világválság rémképét a média mostanában is naponta elénk vetíti. Az arany- és ezüstpénzrendszerek néhány évtizede (a múlt évezredben:-) történt megszüntetése óta a pénz értékét nem garantálja semmi, csak az ország gazdasági teljesítőképessége. Egy kisebb recesszió is romba dönti a részvények, befektetési alapok teljesítményét, a pénzünk vásárlóerejét.

Régebbi példát is szoktak említeni az elemzők: egy uncia arany árából 100 éve, 200 éve, és 500 éve is igen tisztességesen fel lehetett ruházkodni. Ma sincs ez másképp: aki ma 300.000 Ft-tal elindul ruhát venni (és persze nem csak BOSS öltönyben érzi jól magát), az nem fog télen fázni.


Aranyat vagy ezüstöt? Esetleg platinát?

Az arany nagy előnye: a befektetési érmék (azok, amelyek értéke legfeljebb 80%-kal haladja meg az arany napi árát) Magyarországon is ÁFA-mentesek. A nemesfémek közül befektetési céllal az aranyat keresik legtöbben, egy aranyérme napi áron mindig jól eladható.

Az ezüst befektetés előnye, hogy kisebb összegekért is vásárolható, jobban "osztható". Talán nagyobb kockázattal, de nagyobb növekedési potenciállal járó befektetés, egyes elemzők azt állítják, hogy alulértékelt az ezüst, és robbanásszerű értéknövekedés előtt áll. Ugyanakkor jobban ki van téve az ipari felhasználás változásainak, esetleg új lelőhelyek felfedezése miatti áringadozásoknak.  


A platina befektetési érmék viszonylag újkeletűek, kiadásukat a '80-as években kezdték. A jelentős ipari felhasználás (katalizátorok) miatt az aranynál jobban ki van téve a gazdasági konjunktúra hatásainak. Míg a válság előtt 1 uncia platina tőzsdei ára 2000 USD felett járt, a válság (és a csökkenő ipari kereslet) hatására 800 dollárra esett, 2011. februárjában pedig 1800 dollár fölött jegyzik (jóval drágább az aranynál). A platina érmék vonzereje ritkaságukban is rejlik: lényegesen kisebb sorozatokban készítik őket, mint az aranyérméket, így akár a nemesfém értékemelkedésére, akár a gyűjtői kereslet okozta értéknövekedésre spekulál valaki, jó befektetés lehet a platina.





Érmét, vagy rudat?

Az érméken kívül befektetési célra rudakat is gyárt pl. a bécsi állami pénzverde, több neves nyugat-európai gyártó 1 grammtól 1 kg-ig. Magyarországon készült szép aranyrudak is kaphatók, szintén ÁFA-mentesen.

Mi a rudak, tömbök helyett az érméket preferáljuk, szebbek, érdekesebbek, ismertebbek; szükség esetén könnyebben pénzzé tehetők bárhol a világon anélkül, hogy külön bevizsgálás költsége terhelné őket. Fajlagos (grammra leosztott) áruk megegyezik az érmékével, a legkedvezőbb árat persze a kilósnál érjük el. Utóbbit annak javasoljuk, aki több millió Ft-os, tábla csoki-méretű, oszthatatlan termék(ek)be fektetne...


Trendek a világ nyugati felén

Az USA-ban és a takarékos németeknél talán soha sem látott mértéket öltött a nemesfém-befektetés. Internetes fórumokon szakértők és kisbefektetők riogatják egymást a közeledő gazdasági világvégével, és vesznek is mindent, ami nemesfém, de újabban megjelent a réz, a bronz és a nikkel is érmék, és kisebb-nagyobb rudak formájában.

Sokan esküsznek a korábbi ezüsttartalmú tömegérmékre, Amerikában az 1965. előtti 90%-os ezüstpénzeket veszik napi áron, ezek mértékegysége az 100, 250, 500 vagy 1000 dollár névértékű (2,2 kg - 22 kg színezüst-tartalmú) érmés "zsák" (bag).

Németországban szintén zsákszámra lehet kapni a korábbi ezüsttartalmú hazai érméket, 1-2-5 kg színezüsttartalommal.

Nagyon fontos!

Az értékes érmék tartása biztonságos befektetés, de jelentős kockázattal jár. Bankunk fizetésképtelensége ugyan nem érinti otthon tartott nemesfémvagyonunkat, de ki vagyunk téve a besurranó tolvajoknak, rablóknak. Ezért:

- A legértékesebb darabokat tartsuk banki széfben. Ezek költsége havi 1 - 2.000 Ft-tól indul.

- Otthonra is vegyünk legalább egy szekrénybe szerelhető széfet (8-15.000 Ft), ami egy besurranó tolvajt megállít. Ha módunk van rá, falba építtessünk széfet, ezekre már biztosítást is lehet kötni.

- Minél kevesebben tudnak arról, mit veszünk, mit tartunk otthon, annál kisebb az esélye, hogy rossz fülekbe jut az információ. Mi az érméket mindig diszkrét csomagolásban küldjük, nem csörög-zörög, és a feladóból sem tudja meg senki, hogy érmeküldő cégtől származik.


http://shp.hu/hpc/web.php?a=ezustpanda&o=befektetesi_ajanlataink_9Gj 
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése