2013. szeptember 3., kedd

Bocskai Korona,helyi fizetőeszköz.

Mit ér a saját pénz, ha például Bocskai Korona. Állja-e az idők próbáját a helyi fizetőeszköz?
Hajdúnánáson jó egy éve kezdték használni a Bocskai Koronát, egyre többen veszik igénybe és ismerik fel a közösség- és identitáserősítő szerepét. Jelenleg 20-30 millió forintnyi van forgalomban attól függően, hogy mennyit váltanak éppen át. A városban több mint 70 elfogadóhelyen lehet fizetni vele – számolt be a részletekről Szólláth Tibor Zoltán, Hajdúnánás polgármestere a Kossuth Rádió Szombat délelőtt című műsorában.
A fizetőeszköz rendkívül szép, így sok gyűjtő is keresi – folytatta. Alapvetően a Hortobágyhoz és a hajdúsághoz kapcsolódó motívumok díszítik a bankókat, a legnagyobb címleten, a húszezresen Bocskai István, a hátlapján pedig a töröktől kapott koronázási ékszer található – részletezte.  
A városvezető szerint fontos a helyi közösségek erősítése, amihez elengedhetetlen, hogy a megtermelt értékek helyben hasznosuljanak, a pénz pedig ne áramoljon el a településről, aminek remek eszköze a helyi fizetőeszköz. Aki elfogadja, annak azért pozitív, mert nagyjából 30 millió forintnyi üzletből veheti ki a részét, aki pedig fizet vele, azért jár jól, mert 2 és 20 százalék közötti engedményt kap az árusoktól – mutatott rá Szólláth Tibor Zoltán.

A visszaváltás aránya nem magas, ami azt jelenti, hogy az emberek használják – vélte. A Bocskai Korona nem inflálódik, mivel gyorsabban forog, mint a forint, ám a hazai fizetőeszközzel ellentétben lejárati idővel rendelkezik. A beváltott forint azonnal letétbe kerül, és fedezetként szolgál, valamint kamatozik a közösség számára – magyarázta.
Már további nyolc település jelentkezett be, hogy szívesen használná a helyi bankót – tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése