2013. július 28., vasárnap

Helyi Cserekereskedelmi Rendszer (LET SYSTEM)

"Használd az idődet okos dolgokra! Cseréld el áruidat és szolgáltatásaidat pénz nélkül!"

LET SYSTEM


Ez a rendszer számos angolszász országban, elsősorban a munkanélküliség sújtotta területeken, futótűz gyorsaságával terjed. A feltalálója is egy munkanélküli, bizonyos Michael Linton volt. A kanadai Courtenaz városában 1983-ban próbálkoztak vele először. A rendszert LETS-nek nevezték el /Local Employment and Trade System/. A pénzük a „zöld dollár“, amelynek értéke egy az egyben a kanadai dollár. Sajnos ez nem bizonyult szerencsés választásnak, mivel mint minden nemzeti valuta, a dollár is inflálódik, tehát veszít vásárlóerejéből a zöld dollár is.

Az infláció arra ösztönzi a LETS részvevőit, hogy minél később fizessék tartozásaikat, hiszen annál „olcsóbb“ pénzben fizethetnek. Ez könnyen összeomlással fenyegeti a rendszert. Courtenazban ez be is következett, miután egy résztvevő 14.OOO dolláros tartozást gyűjtött össze 18O.OOO dollár teljes évi forgalom mellett. Ennek ellenére a LETS gyorsan terjed Észak-Amerikában, Ausztráliában. Az Egyesült Királyság legkiterjedtebb rendszere Stroudban működik, és van egy rendszer a dél-angliai Tetnesben is. Új-Zélandon  1O helyen szervezték meg a zöld dollár rendszert. Aucklandban a túlzott adóssághalmozást 5OO dolláros felső korlátozással próbálják kordában tartani. Az Amerikai Schumacher Társaság dolgozta ki a SHARE rendszert, amelyben a zöld dollár értékét nem a nemzeti valutához, hanem valamely helyi termékhez, például a tűzifához köti. Így biztosítható a zöld dollár stabil vásárlóértéke.

Ha árad a víz

Tegyük fel, hogy városunkban elkezdenének működtetni egy zöld forint rendszert. Kössük a zöld forint értékét egy helyi termékhez,mondjuk az ivóvízhez.Tegyük fel, jelenleg az ivóvíz ára 35 Ft/m3. A Vízművek felemeli 7.- Ft-tal az ivóvíz árát, ami 2O %-os emelkedést jelent. Ekkor feltételezett szívesség banknál lévő összes betétet és tartozást külön-külön meg kell növelni 2O %-kal, ha azt akarjuk, hogy ivóvíz m3-ben kifejezett értékük azonos maradhasson. A teljes banki egyenleg ígyis-úgyis nulla. Ez egy sajátos kamatozási forma, a banki adminisztrációban azonban nem okoz annál nagyobb bonyodalmat, mint a jelenlegi kamatos kamat számítása.

Milyen pénz a zöld pénz?

A zöld forint nem inflálódik, csak annyit kamatozik, hogy az értékét megőrizze, nem kell, hogy magunknál tartsuk, ezt nem lehet ellopni, elveszteni, kezelése végtelenül egyszerű. Ez a pénz önszabályzó, hiszen mindig valójában O zöld forint van forgalomban. Együtt létezhet a meglévő pénzrendszerrel, hiszen a „szívesség bank“ minden tagja szabadon részt vesz a forintos gazdaság forgalmában is, mint eddig.
Ez a „pénz“ nem több, mint információ ,értékek forgalmáról.Nem lehet tehát spekulációs céllal kibocsátani, leértékelni, felvásárolni a kamatlábak befolyásolása céljából. Semmilyen hatalom nem képes áramlását kívülről befolyásolni. Aki eladósodik, nem kerül hitelezője hatalmába, hiszen senki se birtokolja előbb a pénzt, hogy utóbb kölcsönadhassa.
A zöld forint tökéletesen decentralizálja a gazdaságot. A zöld forint természetes, szerves módon keletkezik – úgy, hogy valaki valamiféle valóságos értéket állít elő, amit valakinek elad, – mindannyiunk emberi teremtőereje közvetlenül hozza létre.

Szociális következmények

Minden zöld forint üzletet személyesen kötünk, amivel új barátokat és ismerősöket szerzünk. Ez a rendszer elősegíti, hogy a közösség végre önmagára ismerjen. Az ismeretségek sűrű szövevénye rengeteg rejtett gazdagságot hordoz magában,barátságok, gyermeknevelési és felügyeleti kapcsolatok hálózata, összejövetelek lehetősége, az utcák és terek otthonosabbá válása, a közbiztonság javulása. A zöld forint kezdeményező és teremtő energiákat szabadít fel, miközben növeli az egyének és családok önértékelését és önállóságát. A teljes munkaidőben foglalkoztatott ember önértékelése ahhoz a munkához kötődik, amit a munkahelyén végez. A munkahelyvesztést, mint értékvesztést éli át a munkanélküli. Ha valaki a hírlevélben közölt ajánlatlistát böngészi, ezerféle ötletet kaphat, mivel válhatna hasznossá környezetének.
( ismeretlen szerző )
Tudáscsere,árucsere,időcsere ! Pénz nélkül !


"Használd az idődet okos dolgokra! Cseréld el áruidat és szolgáltatásaidat pénz nélkül!"

Közösségi Önsegítő Rendszer

Aki kormánytól, pártoktól, szakszervezetektől, hivataloktól, pénzintézetektől és cégektől várja létbiztonsága megteremtését, végül mindig csalódik. Ők az egymással folytatott versengéssel túlságosan el vannak foglalva. Viszont itt vagyunk mi, akik egy kerületben, egy városban, egy faluban élünk. Egymás rokonai, barátai, kollégái vagyunk, egy templomba járunk, egy klubban sportolunk stb., mi, akik személyesen ismerjük egymás gondját, baját. Mindannyiunkban ezer féle képesség szunnyad, csak időnk nincs kibontakoztatni azokat a pénzért folyó napi hajsza mellett. Én remekül tudnék angol nyelvleckéket adni, te kitűnő bioterményeket termelsz a kertedben, ő csodálatos szilvalekvárt főz, ti értetek a könyveléshez, ők meg tudnák javítani a porszívót. De ez sajnos ki sem derül, mert nincs pénzünk egymás szolgálatainak megfizetésére, és nincs elég bátorságunk szívességet kérni egymástól.
Cseréljünk jó? Porszívójavításért lekvárt, könyvelésért nyelvleckét adok cserébe.A pénzt kikapcsoló közvetlen áru- és szolgáltatáscsere létezik, amióta ember az ember. Mi lenne akkor, ha a helyi közösségi barter szervezésére „szívesség bankot" alapítanánk? Ilyesmik léteznek már szerte a világban. A működési elvük a következő:Havonta hírlevélben közzéteszik, hogy a szívesség bank tagjai milyen termékeket és szolgáltatásokat kínálnak, illetve keresnek.Ezután az, aki pont azt keresi, amit egy másik tagtárs kínál, egyszerűen felkeresi a másikat és megkötik az üzletet. A vevő az áru értékével tartozni fog a banknak, az eladó pedig ugyannyival hitelezőjévé válik. De honnan tudják, hogy mi az áru értéke, ha nincs egy pénzegység mint egyetemes érték-összehasonlító alap? Hát igen, mégis kell, hogy legyen pénz. Ez a pénz azonban nem kell, hogy valóságosan a vevő zsebében legyen vásárláskor, hiszen minden egyes üzletkötés hitelben történik, amit a bank- központban lévő kartotékokra telefonos vagy szóbeli közlés alapján rávezetnek.
Tegyük fel, hogy Piroska nagymamája megbetegszik. Elmegy tehát Juliskához, és vesz tőle 15 petákért egy tégely körömvirág kenőcsöt, amit Juliska maga készített. Betelefonálnak tehát a bank központba, hogy Piroska tartozik 15 petákkal. Juliska követel 15 petákot. Másnap Juliska férje, Jancsi elmegy a Farkashoz és megveszi annak ütött-kopott 5 éves bogárhátú Volkswagenjét 1OOO petákért, amire régen vágyott, de forintban nem tudná kifizetni, viszont sürgősen szüksége van rá, mert azzal akarja elvinni a hétvégen kirándulni Juliskát. A Farkas délután találkozik Piroskával és megveszi tőle 1O petákért a vegetáriánus szakácskönyvét, mert a Farkas még csak most tér át a növényevő étrendre, viszont Piroska már rég a makrobiotikánál tart. Este a bank-központban az adminisztrátor a telefon üzenetrögzítőről átvezeti az üzletkötéseket a naplójába, és kinek-kinek elkönyveli a tartozásait és követeléseit. Piroska kartonján -15 + 1O = -5 peták tartozás, Juliskáékén 15 - 1OOO = -985 peták tartozás, a Farkasén -1O +1OOO = 99O peták követelés szerepel egyenlegként. Az összes tag tartozásainak és követeléseinek egyenlege mindig O, hiszen valójában nincs pénz forgalomban, csak áruk és szolgáltatások.
( ismeretlen szerző )
Tudáscsere,árúcsere,időcsere ! Pénz nélkül !
Mindenki ért valamihez !
Segíts embertársaidon, hogy ők is segíthessenek rajtad !

A cserekör működése


Megszerveződik egy közösség,melynek tagjai egymás között termékeket,szolgáltatásokat cserélnek ki úgy, hogy e-közben pénzt nem használnak. A ténylegesen lebonyolított cserék időpontja eltér, a csereérték is különböző ezért: A közösség rendszeres naprakész nyilvántartást vezet, mely a kínálatot és a keresletet, valamint a létrejött tranzakciókat tartalmazza. Egyrészt minden tag közzéteszi felajánlását,másrészt választhat a többi tag felajánlásaiból.
Lebonyolítás
A tagnak szüksége van valamely  termékre vagy szolgáltatásra, akkor választ a kínálatok közül és felveszi a kapcsolatot a másik féllel. Megbeszélik a cserét, megalkusznak a csere értékben.A lebonyolítás után a "vevő" bejelenti a számlavezetőnek az ügyletet, aki a névre szóló számlákon csökkenti a " vevő" egyenlegét, az "eladó" egyenlegét pedig növeli ( ugyanolyan mértékben). Minden csereügylet után az igénybe vevő tag köteles osztályozni  az "eladó" szolgáltatását ill. termékét
Segítő
Az internet-kapcsolattal nem rendelkező vagy más okból technikai segítséget igénylő tagok segítő közreműködését kérhetik. A segítő segítséget nyújt a cserepartnerek megtalálásában, az ügyletek megkötésében és elszámolásában, esetenként a lebonyolításában. A segítő tevékenységéért a megbízó taggal való egyedi megegyezés szerinti értékű fizetséget kap.
"Használd az idődet okos dolgokra!
Cseréld el áruidat és szolgáltatásaidat pénz nélkül !


Read more: http://zolmik.hupont.hu/2/a-cserekor-mukodese#ixzz2aOc2IsQP





forrás http://zolmik.hupont.hu/8/let-system

Read more: http://zolmik.hupont.hu/8/let-system#ixzz2aOWyMvQN

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése