2012. július 24., kedd

Bocskai korona

 Hajdúnánáson is helyi pénz!

2012. 07. 24. kedd. - 14:56


Először rendezték meg szombaton Hajdúnánáson a pásztorételek főzőversenyét. A több mint húsz bográcsban húsos és nem húsos hagyományos pásztorételek rotyogtak. Megkóstolható volt a slambuc - vagy ahogy arrafelé hívják: az öhön -, természetesen volt marhalábszár-pörkölt és birkapörkölt is. A kóstolójegyek szép számmal fogytak, és nemcsak forinttal, hanem a hétfőtől hivatalos helyi fizetőeszközzel, a hajdúnánási Bocskai-koronával is lehetett fizetni.
A helybeliek üdvözlik az új pénzt, amelynek jegyzése és kibocsátása hivatalosan ugyan csak hétfőn kezdődött, de a főzőverseny alkalmából előbbre hozták a premiert, hogy a nánásiak már ismerkedhessenek vele. Horváth Tibor, a Hajdúnánási Holding Zrt. projektigazgatója a Hajnal-tájnak elmondta: büszkék rá, hogy Kelet-Magyarországon ők vezették be elsőnek a saját pénzt, amelynek címletei megegyeznek a papírforintéival, 500-tól egészen 20 ezerig lehet koronát váltani, a váltópénzt viszont az 500-as alatt már a forint.
A szakember a Magyar rádió hajnali magazinműsorában hangsúlyozta, nem akarnak a forinttal versenyezni, a cél nem is a kibocsátó nyereségessége, hanem a helyi gazdaság erősítése, az, hogy a tőke a városban maradjon. A bevezetés előtt megkeresték a helyi pénzt alkalmazó településeket (soproni kékfrank, balatoni korona), és nagyon sok segítséget kaptak tőlük. Az ötlettől a bevezetésig mindössze tíz hónap telt el, mindenki pártját fogta az új pénznek, sikeressége azonban csak ezután dől el. Mindenesetre hétfőig már több mint 30 elfogadóhely jelentkezett be, a bolttól a panzión át egészen a fürdőig, hétfőtől így nincs olyan területe a helyi szolgáltatásoknak, amit ne lehetne Bocskai-koronával fizetni - hangsúlyozta a Hajnal-tájban Horváth.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése