2011. szeptember 18., vasárnap

Saját pénzzel harcolnak a nyomor ellen Isten városában

Saját pénzt vezettek be és új közösségi bank is megkezdte működését Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében, az Isten városa néven emlegetett favellában. Az új pénz a CDD nevet viseli, bevezetésével akarják növelni a helyi kereskedők forgalmát, a közösségi bank segítségével pedig fejleszteni kívánják a kisvárossá dagadt nyomornegyed gazdaságát a Rio de Janeiró-i vezetők, akik a szegénység csökkentésére hozták meg intézkedéseiket.

A helyi pénz bevezetésének ötletéhez az is hozzájárult, hogy a kerületben magasak az árak, emellett a helyi vállalkozások nehezen jutnak hitelekhez, és általánosságban rossz minőségű termékeket állítanak elő.

A riói Prefektúra közlése szerint eddig 87 üzlet csatlakozott a kezdeményezéshez a városrészben, de várhatóan ez a szám növekedni fog.

40 ezer ember nyomorog a favellában, amely a bűnözés melegágya.

 "A pénz, ami a gettóban termelődik, maradjon is itt. Bebizonyosodott, hogy ez a politika hatékonyan szorítja vissza a szegénységet" - fogalmazott Eduardo Paes, a brazil metropolisz polgármestere. Az új devizát csak Isten városa - Ciudad de Deus - nyomornegyed lakói használhatják a városrész kijelölt létesítményeiben. A fizetőhelyek 10 százalékos kedvezménnyel várják azokat, akik CDD-vel rendezik a számlát.

Isten városának új közösségi bankja 0,5-ös, 1-es, 2-es, 5-ös és 10-es címletekben bocsátott ki CDD-t, amelynek neve a városrész portugál nevének kezdőbetűit idézi. A bankókon helyi lakosok arcképe látható. Az új pénz csak a favellabeli kereskedelemre korlátozódik, mivel a dél-amerikai ország alkotmányának 164. cikkelye szerint a pénzkibocsátás joga a brazi központi bankot illeti meg.
Isten városa az 1960-as években kezdett benépesedni, a városrész mindig is a bűnözés és kábítószer-kereskedelem melegágya volt. Ez a nyomornegyed ihlette Fernando Meirelles 2002-es filmjét, az Isten városa című alkotást.

A favellában jelenleg mintegy 40 ezren laknak. Járt már ott Barack Obama amerikai elnök is, aki feleségével és lányaival látogatott el Isten városába márciusban.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése